Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΚΕΡΙΟΥ
Από χρόνια προβληματιζόμουν με το λιώσιμο των κεριθρών μου, (πως θα έβγαζα το περισσότερο κερί με οικονομικότερο τρόπο) Κατά καιρούς προσπάθησα με διάφορους τρόπους και κατέληξα στο καζάνι που παρουσιάζω στις παρακάτω φωτογραφίες .Το καζάνι είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα απλό γκάζι χαμηλής πίεσις
Κατασκευή ¨ Λαμαρίνα 2mm γυρισμένη σε σωλήνα 30cm και 1 μέτρο , μια βίδα στη μέση του πάτου κολλημένη και φτάνει έως την κορυφή .
Βάζω μέσα στο καζάνι τις κερήθρες σε κομμάτια (όπως τις κόβω από τα πλαίσια).

Όταν γεμίσει προσθέτω νερό έως 10 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια (αν είναι ζεστό αρχίζει γρήγορα ο βρασμός) η ένταση της φωτιάς δεν πρέπει να είναι δυνατή για ευνόητους λόγους.
Όταν αρχίσει να βράζει το ανακατεύω με ένα μεγάλο ξύλο για να διευκολύνω την άνοδο του κεριού προς την κορυφή. Μετά από αρκετή ώρα οι κερήθρες γίνονται πολτός και τότε βάζω το καπάκι μέσα (όπως στην φώτο). Το καπάκι το έχω φτιάξει κύλο για να διευκολύνει την έξοδο του κεριού και εφαρμοστό στο τοίχωμα του καζανιού , έχει πολλές μικρές τρύπες 2 mm διάμετρο η κάθε μια. Το έχω ενισχύσει με δυο λάμες 3χ30 γιατί η πίεση που δημιουργείτε μέσα είναι μεγάλη. Αυτές οι λάμες βοηθούν στο να βγαίνει εύκολα από μέσα όταν τελειώσω. Στη μέση από το καπάκι έχω κάνει μια τρύπα 12mm για να περνά η βίδα 10mm που είναι κολλημένη στο κέντρο του πάτου και φτάνει έως την κορυφή,μετά βάζω το παξιμάδι στην βίδα και αρχίζω να βιδώνω σιγά σιγά (δεν ασκώ μεγάλη δύναμη στο βίδωμα για να περνά αργά το κερί από τις τρύπες ) το κατεβάζω τόσο ώστε όταν παγώσει το κερί να μην ακουμπά στο καπάκι.

Αποτέλεσμα το κερί καθαρό πάνω και το καπάκι κάτω και στον πάτο μόνο χώμα!!
Βέβαια δεν πήγε η ώρα μου χαμένοι περιμένοντας το κερί να λιώσει , ενώ ο βραστήρας δούλευε εγώ καθάρισα ένα μέρος από το κρασί μου και έκανα ταυτόχρονα την εμφιάλωση και το σφράγισμα του φελλού με το φρέσκο λιωμένο κερί.

Και ένα μέρος από την μικρή μου κάβα που περιέχει λευκό, κόκκινο κρασί και μόνο δυο σαμπάνιες φέτος!